Linnanniemi Portti

Categories Masterplan
0 / 0

Turku, Finland

You can feel the presence of the water, you can see it, and you want to be able to feel it under your feet, to be able to observe the movement in the river and the arrival of the boats to the entry-gate of the city. In an area replete of history and significant memory, has for too long been disconnected from its natural element, the water. The port became in itself a mineral and unpleasant fracture between the city centre and the river, and now more than ever, Turku citizens want the right to access the river, without barriers.

Having in mind the necessity to connect the city to its river, the proposal, aims to embody all the qualities of a contemporary growing metropolis such as: respect for its heritage, hence to develop the project around the castle and its garden; Identification and marking of a landmark for the city, with a gateway as the new landmark in the city, a hub was created with a vibrant, attractive commercial corridor; creation of a river front park as a catalyser of sustainability, diversion, and a buffer strategy to manage the flood; a safe mobility, this strategy is done through the transformation of the old railway into a green corridor and the connection of the riverfront to the East; and finally through a sustainable architecture using local techniques and materials
for construction.

The articulation of these principals, are a combination of various built elements, social connections and networks, in order to finally give back the river access to the city and its citizens. Subdivided in three majors areas, the first zone embodies the economic activity, where the commercial street is developed in the core of the office hubs. The second zone is what embodies the urban park. And Lastly the third zone is the cultural area which contains the museums. the project aims to offer the possibility, in the first area to connect the terminal to a vibrant economical centre where the users can anchor their boat next to the office to a second area; the park as a connector to both the existing urban fabric and the new museum, a clearly identified axis for the visitor. The new shoreline connects these different areas, integrating each other into a coherent and clear story: offering new ways to live an active and sustainable life within the surrounding nature.

Once built, the intervention area will bring back a latent desire of a new water front environment to Turku, an urban harbour, reconnecting the city to its river. The landscape project proposes that the commercial strip gradients towards the greenery and park setting in order to blur the line between the commercial and office hub and the park. By offering both an economical and cultural centre, integrated and connected through a public green shore-park, the project expands on the very ideals of the city of Turku, to embrace a vision of a contemporary and vibrant metropolis and a link between the living and nature.

BSB ARENA

Categories Masterplan
0 / 0

This competition consisted in elaborating a proposal for the rehabilitation of the immediate surroundings of the Stadium of Brasilia, developing a new commercial centre, “the boulevard”, cultural and sports complex for the city.

Our proposal is based on the articulation two main concepts; The Boulevard and the Arena

 A Boulevard is generally composed of an enfilade of trees and is a part of concentric arterial network centre to the concept of urbanism. A place for pedestrian contemplation and of a certain architectural monumentality when compared to adjacent avenues. Usually, in a crossing of two or more boulevards is where the most diverse and important activities of cities are found, from an opera house, a church or a temple to an arena. The Arena, typology coined as the title of the competition, in Its architectural constitution, is typically circular or oval in plan, with a void contained in the middle, it is a space enclosed in itself, closed to the outside.

Our proposal was to transform an isolated typology into an open social-urban space that could epitomize Brasilia’s aspirations. The building aims to become not only the engine of a modern economy, open to the future, but also contain a great symbolic avenue, ambitious and recognized by all, another postcard for the city. The typological transformation of the arena is possible by the configuration of the boulevard, where the urban context proposes a new architectural vision which allows the BSB Arena takes shape.

The new Boulevard in its new form was largely inspired by the Ibirapuera iconic marquee by Niemeyer in São Paulo. The new and vast roof that sits on pilotis, representing movement and marking the paths, allows for the promenade and stimulates the use of  the commercial boulevard. The proposed architecture, through its plasticity dialogs with the different scales the complex touches. The complex is Monumental for its location and immediate context, Gregarious for its primary function and at the same time aspires to be revolved with the Bucolic. The curvilinear silhouette dialogs with the stadium and provides unexpected compositions for the user of the complex. In a protected masterplan composed of icons, the proposal aspires to integrate the urban and architectural scenario of Brasilia.

Axonometric
Main Entrance
Water Squre
Cultural Alleys
Spontaneous Events
Mezzanine
Organic Market
Coworking and Meetings Square
Indoors Cinema
Drive-In Cinema
Superior Boulevard
Arborized Avenue
Skate Park
Dog Park
Sport Complex
Support Equipment
Cross Section
Circulation, Thermal and Program Modules
Inferior Boulevard Floor Plan
Superior Boulevard Floor Plan
Superior Boulevard & Sports Complex Floor Plan

Renders: Ian Alves